Minden, amit a franciákról tanultam
Mit
tanultam a franciákról négy és fél hónap alatt? Elég sokat, azt már most
elárulom. Sokan beszélnek kultúrsokkról, ami elméletileg mindig bekövetkezik, amikor
az ember külföldre költözik és beilleszti magát egy teljesen másik ország és
kultúra kellős közepébe, így ez egy olyan szó, ami sok(k)szor előkerül az
Erasmussal kapcsolatban. Őszintén, nálam a ’sokk’ elmaradt, de ez talán várható
is volt, hiszen olyan elképesztő szakadék nincs a Magyarország és Franciaország
között, bár minden relatív. Ennek ellenére többízben is előkerültek különbségek
a „Nyugat” és szerény kis országunk szokásai között.

Az
általános stressz hiánya ezzel szemben nem tesz jót például a bürokratikus
folyamatoknak, mint kiderült. Ha egy abszolút negatívumot kellene kiemelnem a kint
létem alatt, akkor az az adminisztrációs folyamatok csigatempóban való
előrehaladása vagy sok esetben az előrehaladás abszolút hiánya. Ez a telefonom
ellopásának esete és a szociális támogatási irodával való egyezkedésem során
jött egyébként elő, de sok fejfájást okozott nekem.
Egy
számomra korábban ismeretlen koncepcióval is meg kellett ismerkednem a félév
alatt, amely habár nagyon egészségesnek tűnik számomra, sok időbe telt, mire
megszoktam. Ez pedig nem más, mint az ebédszünet. Viccesen hangzik, de
Franciaországban nem vicc, sőt szent dolog az ebédszünet. A legtöbb helyen
déltől délután kettőig tartó szeánsz az ebéd elfogyasztása, minden iroda és
szolgáltató zárva ilyenkor. Az éttermek nem este vannak főként nyitva, hanem
ebédidőben, akkor pedig szabad széket sem találsz egyikben sem. Jobban belegondolva tényleg egészséges szokás ez, de azért behúztak a csőbe jó párszor, amikor
elfelejtettem például, hogy a bank délben nincs nyitva.
Következő
megállónk a bagett! Nem gondoltam volna, hogy a franciák mindenhova bagettel a
közlekednek, de ez igaznak bizonyult. Munkából hazafelé igyekvő nő a
villamoson, karján (mint egy kisbabát) cipel négy bagettet; férfi biciklizik át
a városon, két keze a kormányon, jobb hüvelykujja alatt pedig egy bagettet fúj
a szél. Olyan, mint nálunk a kilós kenyér, zseniális. Ennek és az evésen lévő
nagy fókusznak ellenére általánosságban elmondható, hogy egészséges testalkata
van az emberek nagy százalékának, ami igen nagy paradox, hiszen van bőven bor,
sajt és bagett fogyasztás. Erre sokak szerint az a megoldás, hogy kevesebbet és
sokkal lassabban esznek, mint más nemzetek. Lehet benne igazság.
További
prekoncepciók közé tartozik a csíkos felső és a barett sapka viselése, amivel
egyáltalán nem találkoztam, csak turistákon. Mondják, hogy a franciák sokat
dohányoznak, ami általánosságban véve igaz, bár én a hazai tendenciákhoz
viszonyítva nem tartom kiemelkedőnek. Ja és nem a csiga a fő táplálék a
szóbeszéd ellenére. Az valóban igaz, hogy kapható, de csak elegáns éttermekben.
Én azért inkább kihagytam.
Azt
biztosan mondhatom, hogy nagyon karakteres nép a francia és mint mindenkinek, nekik is
megvannak a jó és rossz tulajdonságaik. Sokkal jobban megértem őket mára (nyelvileg és mentalitás ügyileg is) és mindenképpen közelebb kerültek a szívemhez. :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése