Délután a főzőiskolában

                 Franciaország számos dologról híres, közülük az egyik a francia konyha, Lyon pedig az ország gasztronómiai fővárosaként ismeretes. Tehát, mint főzni és enni szerető ember, a legjobb helyre jöttem. Az egyetem által szervezett főzőórára nagy reményekkel érkeztem, készen álltam belekóstolni az igazi francia konyhaművészetbe.

Image result for Recette de Burger de colin d'Alaska, sauce moutarde-érable et pommes de terre grenaille
     A tanfolyam helyszíne a Szakácsok műhelye volt, ami az első kerületben található. Ez a művészetek negyede, ebből következően igencsak alternatív hely, sajátos hangulattal. Meglepődtem, amikor megtudtam, hogy a menü egy hamburger lesz. Meg kell hagyni, nem akármilyen burger, hiszen a húspogácsa alaszkai tőkehalból készül, de mégsem annyira tipikus étel. Konyhafőnökünk a hiányos angoltudását az elképesztő konyhai manővereivel és trükkjeivel feledtette, amelyeket megkísérelt megtanítani nekünk több-kevesebb (de valljuk be, inkább kevesebb) sikerrel.

             A húsz fős társaságunk négy konyhapult-szigetre lett osztva, így csapatmunkában készítettük el a burgereinket. Fél percet sem sikerült baleset nélkül kibírnunk, mivel egy társunk gyorsan felmérte, hogy milyen élesek a késeink, méghozzá az ujján való teszteléssel. A főzőcskézés további része vidám hangulatban telt, balesetmentesen. A séf általi ösztönzés hatására sem sikerült tökéletesen végrehajtani a ringató késmozdulatot, ami biztosan megkönnyítette volna az újhagymaszelést. Nagy örömünkre az étel ízén csöppet sem változtatott a szerencsétlenkedésünk.  A halburger mellé isteni vajas-fokhagymás-kakukkfüves újkrumplikat sütöttünk. Gyorsan kész lett az ebédünk, amelyet egy kellemes hangulatú étkezőben fogyasztottunk el. Ekkorra már kopogott a szemem az éhségtől, így a halburger az életemet mentette meg. Az elkészült műalkotás egy hagymás – házi majonézes halpogácsa volt, brokkolicsírával és juharszirupos – mustármagos szósszal körbevéve pirított szezámmagos buciban. Mindenki maga dekorálta a tálját balzsamecettel, az ízléses tálalás kedvéért. Egyáltalán nem volt okunk panaszkodni, nagyon jól sikerült az ebéd! Sőt, a drága séf még desszertet is készített nekünk, sós-étcsokoládékrémes pitét, ami szintén isteni volt. Újabb nagyszerű, egyetem által szervezett program, pipa!


Unalmas perceimben a receptet is lefordítottam a legjobb tudásom szerint, az eredeti pedig a recept címére kattintva érthető el. Bon appétit!


Összetevők:

A halpogácsához:

900 g alaszkai tőkehal
3 szál újhagyma
50 g zsemlemorzsa
2 ek olívaolaj

A házi majonézhez:

1 tojássárgája
20 cl földimogyoróolaj
15 g dijoni mustár
1 cl citromlé
só és bors

A mártáshoz:

6 evőkanál magos mustár
2 evőkanál juharszirup
60 g lucernahajtás

A körethez:

600 g újburgonya
30 g vaj
1 kk kakukkfű
3 fej fokhagyma
só és bors
Elkészítés:

Házi majonéz:

A tojássárgáját, a borsot, a sót és a mustárt jól keverjük össze habverővel. A földimogyoróolajat cseppenként adagoljuk, keverjük krémesre, majd   adjuk hozzá a citromlevet.

Tőkehalpogácsa:

Melegítsük a sütőt 200 fokra.
A tőkehalat locsoljuk meg olívaolajjal és süssük 10-12 percig. Miután elkészült, villával törjük össze a filéket egy tálban.
Mossuk meg és aprítsuk az újhagyma zöld felét és adjuk az összetört tőkehalhoz. Ezután mehet a tálba a házi majonézünk, a zsemlemorzsa, só és bors is és keverjük össze jól. A keverékből formázzunk pogácsákat és helyezzük őket egy tepsire, majd pirítsuk meg őket a sütőben oldalanként 2-3 perc alatt.

Köret:

A krumplit mossuk meg és vágjuk félbe. A felezett krumplikat serpenyőben pirítsuk meg a vaj, kakukkfű, fokhagyma és az újhagymák szeletelt fehér felével együtt. Ne felejtsük el sózni és borsozni ízlés szerint.

Összeállítás:

A félbevágott bucikat picit pirítsuk meg a sütőben.
Keverjük a magos mustárt a juharsziruppal, majd kenjük meg a bucik belsejét a keverékkel.
Helyezzük a halpogácsát a buci alsó felére, tegyük rá a csírákat, fedjük le a felső bucival és tálaljuk a krumplival. Voilà!

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések